Concert inaugural del 50ès Aniversaris de la creació de l'Associació Musical Pau Casals del Vendrell i de la mort de Pau Casals / Concierto inaugural del 50º Aniversario de la creación de l'Associació Musical Pau Casals del Vendrell i de la muerte de Pablo Casals / . Inaugural concert of the 50th Anniversary of the creation of the Pau Casals del Vendrell Musical Association and the death of Pablo Casals /

de gener 10, 2023

 




Als darrers anys de la dècada dels 60 al Vendrell un grup de persones que admiraven l’obra i els valors humans de Pau Casals, es van unir per donar-ne testimoni. Eren persones lligades al món cultural de la vila, com ara Josep Altet i Font,  Salvador Mañé i Turdiu, Lluís Martorell i Mallofré, als quals es van unir Albert Pàmies, Jordi Carbonell, Jaume Nin Casanova, Benjamí Jané, Amador Mercader...

El projecte va començar a agafar forma arran l’organtizació del concert que el desembre de 1968 va oferir Maurice Gendron[1] (1920-1990) qui va visitar El Vendrell amb el desig d’oferir un homenatge al Mestre, que aquell any complia 92 anys.

L’organització d’activitats per part d’aquell grup cada cop més nombrós d’amics que estimaven i admiraven Casals va continuar, però no seria fins 1973 que es constituiria oficialment com a entitat cultural amb la seva corresponent inscripció legal. En data de 20 de juny van rebre del Govern Civil de Tarragona l’autorització i aprovació dels seus estatuts.  Pocs mesos més tard, el 22 d’octubre, va morir el Mestre

Des  l’inici de les seves activitats, primer com a grup i després com a associació, l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell ha contribuït amb propostes pròpies i amb la participació i col·laboració amb les organitzades des d’altres institucions o entitats,  a difondre el coneixement entorn a Pau Casals,  com a persona, com a músic  o com defensor de valors com la pau, la justícia o l’accés a l’educació; així com la seva estima per Catalunya.

Altres aspectes que formen part dels objectius de l’entitat són divulgar el patrimoni musical existent i aconseguir una major sensibilització envers aquest llegat cultural.

El concert

L’orquestra de Cambra Terrassa 48 amb al seu concertí i director, Quim Térmens, al capdavant i amb només la seva composició de instruments de corda,  va oferir en primer lloc l’obra Concert per la nit de Nadal de Giuseppe Sammartini (Milà 1695 – Londres 1750).  En acabar es van incorporar la resta d’instrumentistes, la Coral Cantiga  con su directora Montserrat Meneses i les solistes Tanit Bono (mezzosoprano) i Soledad Cardoso (soprano) per iniciar la selecció de fragments de l’obra de Haendel El Mesies, al qual es va incorporar la Coral Petit Estel.  Un total de disset fragments amb el punt final de l’Hallelujah. El públic va aclamar el resultat perquè realment la interpretació va ser magnífica.

A continuació l’orquestra de cambra Terrasa 48 i la Coral Cantiga, dirigida aquest cop per Eva Martínez,  van interpretar tres nadales populars amb tres arranjament que els van fer sonar com a composicions de cambra amb un resultat increïblement atractiu i sense que es perdés l’essència de la peça. Un veritable goig per les oïdes!

Com és d’imaginar en un acte com aquest no podia faltar l’interpretació del Cant dels Ocells que va estar seguit, ja per finalitzar, amb el bis de l’Hallelujaj de Haendel.

En resum, aquest concert inaugural de les activitats del 50è aniversari de la creació de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell i del 50è Aniversari de la mort del Mestre Casals, ha estat un gran pòrtic del que durant l’any 2023 conformarà l’oferta cultural musical al Vendrell.

L’acte va ser presentat per Joan Miró, president de l’associació, i van estar presents Joaquim Nin, Secretari General de la Conselleria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya i alcalde d’Albinyana; fins fa poc vicepresident de la Diputació de Tarragona.  Agnès Ferré, Diputada de la Diputació de Tarragona, amb la delegació específica de Presidència per a temes de Patrimoni; així mateix és consellera delegada de l’Àrea de Suport a la Gestió Municipal del Consell Comarcal del Baix Penedès.  Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell i Sílvia  Vaquero, regidora de cultura del Vendrell.  

 

Resum de l'actuació. La qualitat de l'enregistrament es veu afectada per l'excés de reververació del so a l'església. 

 


 

Orquestra de Cambra Terrassa 48 (OCT48):  https://www.terrassa48.com/

Fundada el 2000. Amb seu a Terrassa. Formació estable que ha actuat arreu Catalunya i l’Estat espanyol. Està especialitzada en repertori escrit per a cordes però també ha creat espectacles multidisciplinaris. També ha desenvolupat projectes pensats en el públic infantil, per tal de apropar el coneixement de la música clàssica i despertar-ne la il·lusió i l’estima per aquesta música.  Té previst actuar el proper 22 de gener a l’Auditori Municipal de Terrassa  a les 18.00 hores. Més informació i entrades: https://www.terrassa48.com/ca/agenda .  Discografia: https://www.terrassa48.com/ca/arxiu/discografia

Concertino i director de l’OCT48: Quim Térmens. Nascut al Vendrell, és professor de violí al Conservatori de Música de Vic així com director de les seves orquestres de corda.  Actualment és també el director artístic del “Festival BBVA de Música Religiosa de Vic”.

Coral Cantiga. https://cantiga.lluisosdegracia.cat/

Va ser fundada l’any 1961 per Leo Massó. El seu nom complert és Coral Cantiga dels Lluïsos de Gràcia. Posteriorment, l’any 1966, es va complementar amb la creació del cor infantil El Virolet i dos anys més tard amb el cor juvenil Coral Sinera.

Té una llarga i reconeguda trajectòria, comptant amb la participació de directors de gran prestigi, incloent Oriol Martorell, Antoni Ros Marbà o Salvador Brotons, entre molts d’altres. El seu repertori és ampli, amb peces de totes les èpoques i estils; incloent produccions on es poden combinar la música coral, amb música instrumental, amb teatre, amb poesia o amb dansa.

Directora: Montserrat Meneses. Nascuda al Vendrell. Professora de cant coral a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC). Ha estat professora de direcció coral al SCIC i a la FCEC així com professora associada a la Universitat Rovira i Virgili. Ha sigut codirectora del programa Cantània de l’Auditori de Barcelona, entre d’altres activitats i projectes es també fundadora i directora del Cor Zóngora i del cor de Veus Blanques de l’EMMPAC; a més de ser sots-directora de l’Orfeó Català.

Sostsdirectora: Eva Martínez. Nascuda a Barcelona. És professora de Llenguatge Musical, Cant Coral i Orquestra a l’escola de música Casa dels Nens de l’IMEB i a la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació Blanquerna, dins l’especialitat de Magisteri Musical. Així mateix es docent en els cursos de direcció coral que regularment organitza la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC).

Coral Petit Estel. Director Xavier Solé. 

Soledad Cardoso. Soprano. Nascuda a Argentina. Primer premi als concursos Mozarteum de Santa Fe, Associació Promocions Musicals del Fons Nacional de les Arts, Pau Casals de Joves Intèrprets i Fundació Banco Mayo; i al Concurs Internacional de Cant de Clemont-Ferrand (França). Va ser deixebla d’Alfredo Kraus a l’Escola Superior de Música Reina Sofia i amb Teresa Berganza;  a més de rebre lliçons magistrals de Renatta Scotto, Ileana Cotrubas i Håkan Hagegård.

Tànit Bono. Mezzosoprano. Nascuda a Riudoms. Guanyadora del Premi Extraordinari Fundació Ferret-Salat al 54è Concurs Internacional de cant Francesc Viñas; Premi a la millor intèrpret de Lied de la Fundació Victòria dels Àngels, entre molts altres.



[1] Maurice Gendron va ser un violoncel·lista elegant que obtenia un so net i cristal·lí a l’instrument. Gendron havia tocat a les ordres de Pau Casals, de fet només hi ha un enregistrament en disc de Gendrom, precisament dirigit per Casals . Us deixem dos enllaços a dos vídeos, perquè pugueu recordar-lo o bé conèixer-lo si no ho havíeu escoltat tocar abans.   







CASTELLANO

A finales de los años 60 un grupo de personas que admiraban a Pablo Casals, su obra musical y sus valores humanos se unieron con la finalidad de dar testimonio de ello y de difundir un mejor y más extenso conocimiento del Maestro.  La propuesta estaba encabezada por Josep Altet i Font, Salvador Mañé i Turdiu, Lluís Martorell i Mallofré, a los que pronto se unieron Albert Pàmies, Jordi Carbonell, Jaume Nin Casanova, Benjamí Jané, Amador Mercader...

 

La idea paso a ser un proyecto que cogió forma a partir del concierto que en diciembre de 1968 se organizó con la participación del violonchelista Maurice Gendron (1920 – 1990) quien de desplazó al Vendrell para ofrecer un homenaje a Casals, que ese año cumplía 92 años.  (Gendrón era un intérprete de ejecución elegante, brillante, cristalina; que había tocada a las ordenes de Casals. Ver vídeos al pie del texto en catalán).

Aquel grupo inicial de amigos se fue incrementando y en 1973 se constituyeron oficialmente como asociación, que fue aprobada con fecha 20 de junio mediante autorización del Gobierno Civil de Tarragona. Pocos meses más tarde, el 22 de octubre, fallecía el Maestro.

Desde el principio de su vida como asociación, las actividades de la entidad han contribuido con propuestas propias o con su participación en las que otras instituciones o entidades han realizado, a difundir el conocimiento de la vida, obra y valores humanos de Pablo Casals. Destacando especialmente su compromiso con la paz, la justicia, el acceso a la educación y su profundo amor por Catalunya.

Además, la entidad tiene como objetivo divulgar el patrimonio musical existente y conseguir una mayor sensibilización hacía el mismo.

El concierto

La Orquestra de Cambra Terrassa 48, con su concertino y director Quim Termens a la cabeza, y en su composición de solo instrumentos de cuerda, ofreció en primer lugar la obra Concierto para la noche de Navidad, de Giuseppe Sammartini (Milán 1695 – Londres 1750. A continuación se incorporaron el resto de los instrumentistas, la Coral Cantiga y su directora Montserrat meneses así como las solistas Tanit Bono (mezzosoprano) y Soledad Cardoso (soprano) para iniciar la selección de fragmentos de la obra de Haendel El Mesias, con la colaboración de la Coral Petit Estel. En total diecisiete fragmentos y el Aleluya como punto final. El público aclamó el resultado porque realmente la interpretación fue magnífica.

A continuación, la Orquestra de Cambra Terrassa 48 y la Coral Cantiga, dirigida en esta ocasión por Eva Martínez, interpretaron tres villancicos populares con arreglos que los hicieron sonar como composiciones de cámara con un resultado increíblemente atractivo sin que se perdiera la esencia de la pieza. Un verdadero deleite para los oídos.  

No podía faltar en un acto como este la interpretación del Cant dels Ocells, que fue seguido del bis del Aleluya de Haendel, para finalizar la actuación.

En resumen, el concierto ha sido un gran pórtico de las actividades musicales que durante el año 2023 formarán parte de la oferta cultural del Vendrell y especialmente las celebraciones del 50º Aniversario de la creación de la Associació Musical Pau Casals del Vendrell y del 50º Aniversario de la muerte de Pablo Casals.

El acto estuvo presentado por Joan Miró, presidente de la asociación. Estuvieron presentes, Joaquim Nin, Secretario General de la Conselleria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya; alcalde de Albinyana y hasta hace poco vicepresidente de la Diputación de Tarragona. Agnès Ferré, diputada de la Diputación de Tarragona, con delegación específica de Presidencia en temas de Patrimonio; así como Consellera del Consell Comarcal del Baix Penedès en el Àrea de Suport a la Gestió Municipal. Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell y Sílvia Vaquero, regidora de cultura del Vendrell.

 

Orquestra de Cambra Terrassa 48 (OCT48) https://www.terrassa48.com/

Fundada el año 2000. Tiene sede en Terrassa. Es una formación estable que ha actuado por Catalunya y el Estado español. Está especializada en repertorio escrito para cuerdas, pero también ha creado espectáculos multidisciplinares; así como proyectos pensados para el público infantil, con la finalidad de acercar este tipo de público a la música clásica y despertar en él el interés y la ilusión por la música. Tiene previsto actuar el próximo 22 de enero en el Auditori Municipal de Terrassa, a las 18.00 horas. Más información y entradas. https://www.terrassa48.com/ca/agenda 

Discografía: https://www.terrassa48.com/ca/arxiu/discografia

 

Concertino y director: Quim Térmens. Nacido en el Vendrell. Es profesor de violín en el Conservatorio de Música de Vic, así como director de sus orquestas de cuerda. Actualmente también dirige el “Festival BBVA de Música Religiosa de Vic”.

 

Coral Cantiga. https://cantiga.lluisosdegracia.cat/

Fue fundada en 1961 por Leo Massó. Su nombre íntegro es Coral Cantiga dels Lluïsos de Gràcia. En 1966 se completó con la creación del coro infantil “El Virolet”  y dos años más tarde con el coro juvenil “Coral Sinera”.

Tiene una larga trayectoria llena de reconocimientos. La han dirigido, entre otros, Oriol Martorell, Antoni Ros Marbà o Salvador Brotons. Su repertorio es amplio, con piezas de todas las épocas y estilos. Así mismo incluyen producciones en que la música coral se combina con música instrumental, o con teatro, con poesía o con danza.

Directora: Montserrat Meneses. Nacida en El Vendrell. Es profesora de canto coral en la Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC). H sido profesora de dirección de coral en el Secretariatde Corals Infantils de Catalunya (SCIC) y de la Federació Catalana d’Entitas Corals (FCEC).

Subdirectora: Eva Martínez.  Nacida en Barcelona. Es profesora de Lenguaje Musical, Canto Coral y Orquesta en la Escola de Música Casa dels Nens de l’IMEB y en al Facultad de Psicología y Ciencias de la Educación Blanquerna, en la especialidad de Magisterio Musical. También es docente en los cursos de dirección coral que regularmente organiza la FCEC.

Coral Petit Estel. Director Xavier Solé.

Soledad Cardoso. Soprano. Nacida en Argentina. Primer premio de los concursos Mozarteum de Santa Fe, Asociación Promociones Musicales del Fondo Nacional de las Artes; Pau Casals de Jóvenes Intérpretes y Fundación Banco Mayo; también en el Concurso Internacional de Canto de Clemont-Ferrand (Francia). Fue discípula de Alfredo Kraus en la Escuela Superior de Música Reina Sofia; y de Teresa Berganza. Ha asistido a clases magistrales con Renatta Scotto, Ileana Cotrubas y Håkan Hagegård.

Tanit Bono. Mezzosoprano. Nacida en Riudoms. Ganadora del Premio Extraordinario Fundació Ferret-Salat en el 54º Concurso Internacional de Canto Francesc Viñas; Premio a la mejor intérprete de Lied de la Fundación Victoria de los Ángeles, entre muchos otros. 


ENGLISH

In the late 60’s a group of people who admired Pablo Casals, as a person, as a musician, and as a defender of human rights, began work to disseminate  Casals’ life and values. This group was composed of Josep Altet i Font, Salvador Mañé i Turdiu, Lluís Martorell i Mallofré those who joined Albert Pàmies, Jordi Carbonell, Jaume Nin Casanova, Benjamí Jané, Amador Mercader...

Over time this idea became a project, especially after the Maurice Gendron Concert in honour of the 92 years of Pablo Casals. This brilliant and elegant cellist travelled to El Vendrell in December 1968 just to offer this concert.  Gendron met Casals and he had been directed by him on some occasion. (you can see the video in the Catalan part).

The initial group was increased with new members and in 1973 it became an official association. On June 20, it received legal authorization from the Civil Govern of Tarragona. This same year Casals died on October 22.

From the first moment, the association worked in its own activities and with collaborations in activities of other entities and institutions to spread the work and life of Casals; and in Casals' commitment to peace, and justice, access to the culture and education, and his deep love for Catalonia and for the music.

The association also aims to disseminate musical heritage and increase awareness of it.

The concert

The Orchestra of Chamber Terrassa 48 with his director and concertino at the head, began the concert with the piece Xmas Night Concert by Giuseppe Sammartini (Milano 1695 - London 1750), this piece was interpreted only by the string section.  For the rest of the concert, the orchestra had his complete composition.

The second part was a selection from the Messiah of Haendel, with the Coral Cantiga chorus directed by Montserrat Meneses. For interpretation, the Hallelujah participated in the Coral Petit Stel chorus.

The third part was dedicated to three popular Catalonian Carols, but adapted to chorus and orchestra, with very interesting results.

The concert finished with El Cant dels Ocells (Bird's song) and the bis of the Hallelujah.

 

In abstract, the concert was a big opening activity of the 2023 musical year concerts at El Vendrell, especially for the celebrations of the 50th year of the death of Casals and the creation of the Associació Musical Pau Casals del Vendrell.

 

Joan Miró president of the association presented the act. Were present Joaquim Nin, General Secretary of the Department of Universities of the Generalitat de Catalunya; mayor of Albinyana, and until recently vice president of the Provincial Council of Tarragona. Agnès Ferré, deputy of the Tarragona Provincial Council, with a specific delegation from the Presidency on Heritage issues; as well as Councillor of the Baix Penedès Regional Council in the Support Area for Municipal Management. Kenneth Martínez, mayor of Vendrell and Sílvia Vaquero, councilor for culture of El Vendrell.

 

Chamber Orchestra Terrassa 48 (OCT48)https://www.terrassa48.com/

It was founded in 2000. It is a stable form that has been active in Catalonia and Spain. It is specialized in string repertory but has also created multidisciplinary shows and projects for the children public, with the idea to approach classic music and wake up illusion and interest in the music. The next show is on January 22 at the Auditori Municipal of Terrassa, at 18.00 h. For more information and tickets: https://www.terrassa48.com/ca/agenda 

Discography: https://www.terrassa48.com/ca/arxiu/discografia

First violin and director: Quim Térmens. Born in el Vendrell. He is a violin professor at the Vic Conservatory of Music where he is also a director of the string orchestra. He is currently the director of the BBVA Religious Music Festival of Vic. 

 

Coral Cantiga https://cantiga.lluisosdegracia.cat/

Founded in 1961 by Leo Massó. The full name is Coral Cantiga dels Lluïsos de Gracia. In 1966 founded the children’s choir “El Virolet” and in 1968 the teenager’s choir “Coral Sinera”.

This chorus has a longer trajectory with a huge quantity of recognitions. It was directed by Oriol Martorell, Antoni Ros Marbà, and Salvador Brotons, among others. Pieces of all times and styles are in their repertory. Also combined chorus music with theatre, poetry, dance, or instrumental music.

Director: Montserrat Meneses. Born in El Vendrell. She es a choral singing teacher at the Pau Casals Municipal School of Music of El Vendrell (EMMPAC). She has taught choral conducting at the Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC) and at the Catalan Federation of Choral Entities (FCEC).

Assistant Director: Eva Martínez. Born in Barcelona. She is a Musical Language teacher, Choral singing and orchestra at the House of Children Music School of IMEB, and in the Psychology and Educational Science Blanquerna Faculty.   

Choral Petit Estel. Director: Xavier Solé

Soledad Cardoso. Soprano. Born in Argentina. First award in the Mozarteum competition of Santa Fe, the first award also of Association of Musical Promotions of the National Endowment of Arts, and of Pau Casals’ Young Interpreters, and of Banco Mayo Foundation, and also of International Singing Competition in Clemont- Ferrand (France). She was a disciple of Alfredo Kraus in the Reina Sofia Higher School of Music, she also was a student with Teresa Berganza, and she has attended master classes with Renatta Scotto, Ileana Cotrubas, and Håkan Hagegård.

Tani Bono. Mezzosoprano. Born in Riudoms (Baix Camp – Tarragona – Catalonia -Spain) She won the extraordinary award of the Ferret-Salat Foundation in the 54th Francesc Viñas International Singing Competition. She was also the best interpreter of Lied of Victoria de los Ángeles Foundation.



You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars