Presentació del llibre: Les Arts i els Artistes. Francesc Pujols i la Crítica Literària i Artística

d’abril 18, 2018




Dijous, 19 d'abril a les 19 hores.
Seu de l'Institut d'Estudis Penedesencs
Carrer Banys , 11 - Vilafranca del Penedès.
Entrada lliure.

Estudi introductori i edició: Dr. Joan Cuscó i Clarasó
Presentació a càrrec de Joan Solé Bordes, Joan Cuscó i Clarasó i de Ramon Nadal. Tots ells membres de l'Institut d'Estudis Penedesencs. 

"Les Arts i els Artistes" va ser una associació artística que tenia la seva seu a Barcelona i que estava vinculada al noucentisme.  El seu ideari incloïa valor com l'esforç  o la mesura i comptava amb un grapat de destacats artistes i escriptors com ara Eugeni d'Ors, Isidre Nonell, Pau Gargallo o Francesc Pujols.
Francesc Pujol i Morgades (Barcelona 1882 - Martorell 1962), es va interessar per la poesia ja en la seva adolescència inspirat per l'obra de Verdaguer i Maragall. El 1903  participar al Jocs Florals de Barcelona on guanya la Flor Natural pel poema "Idil·li". L'any següent publicarà "El llibre que conté les poesies de Francesc Pujols" prologat per Joan Maragall.
Quant a crític, comença la seva trajectòria també l'any 1903, amb una conferència, dedicada al pintor Marià Pidesalserra,  a l'Ateneu Barcelonès.  Sentia admiració per Gaudí en un temps en què l'obra d'aquest arquitecte era molt controvertida; de fet Pujols li va dedicar un lligre "La visió artística i religiosa d'en Gaudí. (1927), obra que va ser traduïda al francès per Salvador Dalí.
La influència de Pujols i de les seves teories sobre l'existència d'un corrent filosòfic català que arrencava de Llull, va trobar resposta en Dalí, qui va pintar "Cel Hiparxiològic" (la paraula Hiparxiològic definia el sistema filosòfic defensat per Pujols).  De l'admiracio de Dali per Pujols n'és testimoni el monument que el pintor li va dedicar davant el Teatre Museu de Figueres
Pujols va ser membre fundador de l'Associació Les Arts i Els Artistes el 1924, també va participar en la fundació del setmanari "Papitu", que més tard dirigirà.  També va ser secretari de la Penya de l'Ateneu Barcelonès en el temps que Pompeu Fabra n'era el president.
També va conrear el teatre com escriptor amb "El Llibre de Job" (1922) en vers seguint l'estil de Pitarra i la tragèdia "Medeia" (1923).
Va exiliar-se abans del fi de la Guerra Civil i va retornar l'any 1942, on després de passar un mes a la presó Model de Barcelona,va dedicar-se a viure a la seva casa familiar de Martorell (La Torre de les Hores) i a escriure col·laboracions en revistes com ara "Destino".
La seva relació amb Vilafranca del Penedès rau en el fet que la seva mare era filla de Vilafranca del Penedès i membre de la família del Bisbe Morgades.

Joan Cuscó i Clarasó (Vilafranca 1971)
Doctor en Filosofia per la UB
Especialitzat en Musicologia (U. Alcalá de Henares)
Membre de la Societat Catalana de Musicologia.
Membre de la Societat Catalana de Filosofia.
Conservador de l'Arxiu Musical del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM).

Anteriors obres dedicades a la figura de Francesc Pujols:
Francesc Pujols i Morgades. El filòsof heterodox (2008)
Francesc Pujols i la filosofia (2012)

Ramon Nadal
Director-gerent d'Edicions i Propostes Culturals Andana S.L.

Joan Solé i Bordes
Vilafranca del Penedès 1955
Llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitat en Filologia Romànica (UB 1978)
Llicenciat en Filologia Catalana  (UB 1982)
Fundador de la revista Olerdulae (1976) a iniciativa de Josep Parera i Ripoll, president del Museu de Vilafranca i de Joan Tarrada i Massanell, secretari
President de l'Institut d'Estudis Penedesencs (1999 - 2007)
Juntament amb Joan Cercó i Rimbau va portar a terme l’assessorament gastronòmic de les Rutes del Vi i el Cava del Penedès
Fundador de la revista Del Penedès (2002)
Premi RECERCAT concedit per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i de l'Institut Ramon Muntaner


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars