La Comissió Europea, molt satisfeta amb l'acord assolit per enviar gas d'Eslovàquia a Ucraïna

d’abril 29, 2014


La Comissió Europea acull amb satisfacció la firma, que va tenir lloc ahir a la tarda a Bratislava, d'un Memoràndum d'Acord (MA) que permetrà el flux de gas d'Eslovàquia a Ucraïna. El President de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, va participar a la cerimònia amb el Primer Ministre eslovac, Robert Fico, i amb el Ministre d'Energia ucraïnès, Yuriy Prodan. La Comissió ha fet de mediadora en les negociacions que han fet possible aquest acord. A més d'aquest Memoràndum d'Acord, els operadors del gasoducte objecte de l'acord, l'empresa eslovaca Eustream i la ucraïnesa Ukrtransgaz, han firmat un acord marc d'interconnexió en què s'especificaran els detalls tècnics d'aquesta solució.
«Vull expressar la meva enhorabona a totes les partes implicades en aquest acord tan important sobre el flux de gas d'Eslovàquia a Ucraïna. Es tracta d'un primer pas molt important per diversificar les fonts de subministrament de gas a Ucraïna, que contribuirà a garantir una més gran seguretat energètica a Europa Oriental i a tota la UE. Aquest acord demostra el compromís ferm de la UE amb el sector energètic ucraïnès, un compromís que també es posa de manifest amb el paquet econòmic i financer que la UE ha concedit amb urgència a Ucraïna aquestes últimes setmanes. Vull donar les gràcies al comissari d'Energia Oettinger i al seu equip, que han tingut un paper essencial per fer possible l'acord assolit avui», va declarar el President de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso.
«L'acord assolit és una fita molt important i un primer pas per permetre el flux de gas d'Eslovàquia a Ucraïna alhora que estreny els llaços entre el mercat de l'energia de la UE i el d'Ucraïna. El flux de gas a través d'Eslovàquia afegirà un volum important als que ja rep Ucraïna des d'Hongria i Polònia. El subministrament a partir dels Estats membres de la UE oferirà a Ucraïna un gas a preus justos i transparents. Ara, també és important que, com a membre de la Comunitat de l'Energia, Ucraïna faci progressos i harmonitzi el seu marc jurídic i normatiu a la legislació energètica de la UE perquè això millorarà la confiança dels inversors i ajudarà el país a modernitzar el seu sector energètic», declara el comissari d'Energia, Günther Oettinger.

REREFONS
Actualment, és tècnicament possible transportar gas a Ucraïna des de Polònia i Hongria. L'any passat Ucraïna va importar a l'entorn de 2 000 milions de metres cúbics de gas dels Estats membres de la UE.
D'acord amb el Memoràndum d'Acord, en poc temps es modernitzarà el gasoducte de Vojany, a Veľké Kapušany, a la part eslovaca, que ja existeix, però no es fa servir. Segons les previsions, a partir de la tardor del 2014 es podran transvasar a través d'aquest gasoducte 22 milions de metres cúbics al dia d'Eslovàquia a Ucraïna. Això equival aproximadament a 8 000 milions de metres cúbics l'any. Eustream només ha de fer algunes comprovacions tècniques per poder confirmar que el gasoducte estarà llest en unes poques setmanes. Si resulta que aquesta solució no fos possible, hi hauria l'alternativa de començar a transvasar un volum de gas inferior i anar pujant aquest volum fins a arribar als 22 milions de metres cúbics al dia fins al mes d'abril del 2015.
Amb el flux de gas de la UE a Ucraïna hi guanya tothom perquè permet que aquest país disposi de diverses fonts de gas a preus competitius, com ara el gas noruec o el gas natural liquat procedent del mercat mundial. Com a membre de la Comunitat de l'Energia, Ucraïna haurà de garantir, però, la transposició i l'aplicació de la legislació de la UE sobre el mercat de l'energia. Aquest és un requisit essencial per donar confiança als inversors i millorar l'ús de les immenses estructures ucraïneses de subministrament de gas i, concretament, d'emmagatzematge.
Tot i així, la solució a què s'ha  arribat només és un primer pas. Quan calgui, s'estudiaran alternatives jurídiques i tècniques al gasoducte de Vojany.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Entrades populars

Entrades populars